Web
Analytics

VI HAR 1,5 MILJONER KRONOR SOM VÄNTAR PÅ DIG OCH DITT TEXTPROJEKT

Vill du arra en textfestival, en poesiuppläsning eller ett poetry slam? Vill du trycka din egen poesisamling eller starta ett textfanzine med dina vänner? Behövs det en slant till en workshop eller ett textkonvent? Vi stöttar det mesta och har lösningar på nästan allt. 

Är du mellan 13 och 30 år och bor i Västra Götaland? Sök K-pengar för ditt textprojekt nu! Nedan kan du ta del av några projekt som våra medlemmar har fått K-pengar för inom text.

Poesiboken PISTASCHE
av Anna Nygren

PISTASCHE är en prosalyrisk uppväxtskildring om flickskap, kropp och begär. Om vänskapen med Klara, som gränsar till något annat. Om sniglar som sover i skogen, glass som lämnar fläckar, ord som måste skrivas, hud, hår, kärlek och hat.

Anna Nygren

Vad betydde stödet från KulturUngdom för dig?
Stödet betydde att projektet blev av och boken blev tryckt. K-pengar är ett väldigt bra stöd för man får svar fort, vilket gör att projektet kan komma igång när man ännu är alldeles jättepepp i början.

Tre tips från Anna
Var inte helt ensam, allt blir lättare av att vara flera. Även om man är ensam, att ta hjälp av andra och jobba ihop. 

Ha gott om tid och prokrastinera inte.

Var påhittig när det kommer grejer som pandemier. Jag gjorde tex flera exklusiva releasefester för en person i taget, istället för den stora fest vi från början tänkt. Man måste acceptera att allt inte blir som man tänkt, men det kan bli bättre!

Shout out till:
Pralin Magasin https://www.instagram.com/pralinmagasin/
Annas insta https://www.instagram.com/jackieocandy/

Tidskriften  BÄNKEN

Bänken är någon sorts litterär tidskrift som vill lämna toalettväggspoesin åt sidan för en stund och lägga ambitionsnivån bland salonger, tebjudningar å allt det där (för att tillslut ändå boffa tändargas på kinakrogstoaletten).

Bänken

Vad är Bänken för något?
Vårt huvudmål är att publicera feta texter. Och det gör vi bäst genom att bedöma kvalitén utefter unika perspektiv och röster som kan tillföra något till en diskussion, snarare än att kika efter antal HP i ryggdunk och samkväm. Högt som lågt, fint som fult. Bilden som vi ser framför oss har sen början varit "typ Glenn Hysén i Babel".

Vad betydde stödet från KulturUngdom för er och för projektet?
Stödet betydde enormt mycket för oss, eftersom det var tack vare de pengarna som vi kunde trycka vårt första nummer och sätta bollen i rullning. Utan det hade vi harvat på i en rundgång av håglös jakt på stipendiepengar vi inte är kvalificerade för och vaga drömmar om adliga mecenater.

Har ni något tips till andra som är sugna på att dra igång ett eget textprojekt? Om det är så att trycka eget eller arra en festival, eller vad som?
Först och främst att våga ta steget, att bara bestämma sig. Dela på en bib, skaka hand (eller motsvarande coronasäker handling) och, framför allt, släpp inte taget dagen efter. Vi släppte taget många gånger, men plötsligt en dag efter gjorde vi inte det utan bestämde oss för att köra. Sen när det gäller själva grejen: Gör inget som nån annan lika gärna skulle kunna göra (eller gör precis det). Var inte rädda för att fråga och be om hjälp till höger och vänster. Att be om hjälp är fan det bästa som finns. Och hör av er till oss!

Bänkens webbshop
Bänkens Instagram

Poesisamlingen POJKRUMSPOESI
av Gustav Bengtsson

Pojkrumspoesi är diffusa texter som utforskar det mänskliga tomrummet i sökande efter mening. Pretentiös och inbilsk livssuktande och svettig pojkrumspoesi, diktat från ett hormonstint och inrunkat pojkrum.

Gustav Bengtsson

Vatten

Jag svävar fram över ängar och gator
fast jag inte har några vingar.

Jag är endast fri i vattnet.
Allt annat är fiendeland.

Vad betydde stödet från KulturUngdom för dig?
Det har betytt mycket för mitt eget skrivande och att få utlopp för att finna min egen röst.

Har du något tips till andra som är sugna på att dra igång ett eget textprojekt?
Skriv berättelser som du själv vill läsa, skriv villkorslöst, var inte rädd för att bryta mot stilbrott och undvik för allt i världen litterära trender. Ha nära från tanke till handling och våga prova.

Följ Gustav på Instagram

Matteo Ippolitio Heimann

Matteo Ippolitio Heimann är poet och har varit “Månadens poet” på KulturUngdoms hemsida.

Matteo
Heimann

Varför skriver du?
Jag skriver för att själv kunna sätta ord på det som annars inte yttras och än mindre förmedlas i det vardagliga. Kort sagt, jag skriver för att jag har något att säga, jag skriver för det medmänskliga. Skrivandet är en räddning, en katalysator för ens inre energier, för händelser, trauman och glädjerop att komma ut genom skapandets förmåga. Där hoppas jag–genom skrivandets katarsis–kunna beröra läsaren, väcka något inom dem så att läsaren jag aldrig träffat ändå får träffa texten, vilken i sig–förhoppningsvis–träffar rätt.

Du hittar mer texter av Matteo på Instagram


Vi söker nya krönikörer och poeter inför hösten - är det dig vi söker? Vi fortsätter att skapa plats för det skrivna ordet! Krönikor och personliga reflektioner direkt ur livet då det händer, här och nu. Poesi som berör, upprör, som skakar om och tröstar. 

Uppdragen är arvoderade med en mindre summa. Ansök senast den 13 juni!

Bakom höghus
Sara Garib

Sara Garib. poet som publicerade sin första diktsamling, Bakom höghus, med stöd från K-pengar.

Sara Garib

Vad betydde stödet från KulturUngdom för dig?
Att självpublicera min egna diktsamling kändes som en dröm. Bokstavligen. Som heltidsstuderande trodde aldrig det skulle vara möjligt att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna släppa en diktsamling jag var nöjd med. KulturUngdom gav mig den lilla pushen jag behövde för att kunna förverkliga min dröm.

Har du något tips till andra som är sugna på att dra igång ett eget textprojekt?
Tro på dig själv! Efter att jag fått höra ”nej” av flera bokförlag började jag tvivla på mitt manus och trodde att ingen skulle vilja läsa det jag har att skriva. Idag vet jag att detta inte stämmer. Så mitt tips till alla som sitter på ett grymt textprojekt är att lita på din magkänsla och tro på dig själv!

Sök K-pengar

Vill du arra en textfestival, en poesiuppläsning eller ett poetry slam? Vill du trycka din egen poesisamling eller starta ett textfanzine med dina vänner? Behövs det en slant till en workshop eller ett textkonvent? Vill du komma i kontakt med andra som skriver?

Vi stöttar det mesta och har lösningar på nästan allt. Hör av dig till vår textkonsulent som gärna hjälper dig vidare!

OBS!
Tisdag den 1 juni stänger vi möjligheten att ansöka om K-pengar. Vi kommer att ta sommaruppehåll och låta pengarna vila lite, men vi öppnar igen den 16 augusti.

Konsulent: Sara Östebro
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0702-09 65 86