Web
Analytics

Hoppa högt och dyk djupt in i ett hav av batá trummor

Vi tog ett snack med arrangören Ivana Uzelac inför helgens musik- och dansfestival Llegó la Rumba som beviljats K-stöd. Llegó la Rumba är en musik- och dansfestival med fokus på den kubanska rumban och afro-kubansk dans. Festivalen består av tre kvällsevenemang med konserter i världsklass, dansshower och musik spelad av erkända DJs samt två dagars workshop i dans och slagverk med professionella kubanska lärare.Hej Ivana! Ikväll öppnar ni upp dörrarna för festivalen som går in på sitt andra år. Berätta om hur festivalen kom till.
Festivalen kom till lite spontant skulle jag säga. Det började med att jag ville arrangera lite workshops med olika kubanska lärare. Sedan tänkte jag att det ju hade varit roligt att kombinera med en fest som sedan blev en konsert och till slut ja då var det lite konstigt att ha en stor konsert och bara en lärare så då blev det en stor festival istället. En dans- och musikfestival där den kubanska kulturen står i fokus.

Vad får man absolut inte missa på festivalen?
Det man absolut inte får missa är hela helgen skulle jag säga. Det är en helhetsupplevelse som man inte får om man bara tar en klass eller går på en av festerna.

Hur kom ni i kontakt med KulturUngdom och hur har ni fått hjälp?
När vi hade utvecklat tanken lite och hade konceptet på plats började vi leta efter kulturstöd som skulle passa in på vårt projekt. Eftersom att vi redan från start var intresserade av att få med en yngre publik och deltagare kom vi snabbt in på KulturUngdom som vi till slut fick stöd ifrån i form av K-pengar. Vi har fått det både för festivalen samt för att göra vår fina trailer. Utgifterna för ett sådant här projekt blir oftast väldigt stora och KulturUngdom har definitivt haft en avgörande roll i att vi faktiskt kan ha festivalen även i år vilket vi är otroligt tacksamma över.

Har du några tips till andra som gärna vill göra egna festivaler och inte vet vart de ska vända sig för tips och stöd?
Tips till andra som vill arrangera en festival.. Jag tror att det skiljer sig lite beroende på vilken typ av festival man vill arrangera. Om jag utgår i från vårt fall där vi har en stor festival men samtidigt en liten community blir det väldigt mycket jobb som man får vara beredd på. Man får göra något som man verkligen brinner för och hitta personer man kan ta hjälp av som brinner för samma sak. Detta är nog a och o då det inte är vinstdrivande. Det är viktigt att man har en bra plan innan start. Där hjälper det enormt mycket att skriva projektansökningar för olika kulturstöd. För då slipar och förfinar man planen och får dessutom respons på projektet. När man har en bra plan och gott folk omkring sig så är det bara att köra och inte backa ur. Det är läskigt och man tvekar ofta på vägen men man får bara köra helt enkelt.


Facebook-sida
Facebook-event

Foto: Sara Lüdtke

Taggar: Dans