Web
Analytics

Filmplats möter filmfotografen Minka Jakerson

KulturUngdom tillsammans med Filmplats vill idag uppmärksamma en kvinna som är verksam inom den nordiska filmindustrin. Minka Jakerson är filmfotograf och har jobbat med en rad olika spännande projekt. Minka har utbildat sig på filmfotograflinjen på Den Danske Filmskole i Köpenhamn och säger själv att karriären bjudit på en salig blandning.

- Från konstnärlig queer-film, till en dokumentär om Östersunds Fotbollsklubb. Det har blivit en del socialt engagerade dokumentärfilmer om prostitution och migration med den danska regissören Ditte Haarløv Johnsen. Jag har också arbetat med den svenska regissören Ester-Martin Bergsmark på bland annat Pojktanten och ett pågående sci-fi projekt. Och så har jag även skrivit och regisserat egna kortfilmer, berättar Minka.

Innan karriären som filmfotograf arbetade Minka som stillbildsfotograf, men med tiden började hon göra små animationer och bildspel. Efter hand tog hon med en videokamera vid sina fototillfällen, för att kunna filma och redigera korta videor. Ur denna "lek" med bilder föddes en längtan efter att göra film på riktigt, menar Minka.

Som med de flesta jobb så finns det både positiva och negativa aspekter att fundera över om man vill jobba med att skapa film; därför frågade vi vad som är det roligaste respektive svåraste med jobbet.

- Det roligaste är att hamna i situationer och möta människor som jag aldrig hade mött ifall jag inte stod bakom kameran. Kameran blir ett alibi för att närma sig världar som annars är stängda. Det är också en otrolig tillfredställelse att skapa bilder som känns i kroppen - även om det inte alltid händer.

Det hon upplever som jobbigast är stressen. Filmproduktion kan vara väldigt intensivt och tidskrävande arbete. Den hårda tidspressen som dessutom ofta är närvarande i produktionerna hjälper henne inte alls, säger Minka.

- Därför försöker jag välja samarbeten och projekt där ramarna är lite friare och produktionen lite mindre. Att exempelvis filma nästa Bondfilm är en mardröm!

Vi passade även på att fråga om Minka sitter inne på några tips till er unga konstskapare som vill jobba professionellt med filmskapande.

- Idag går det att göra film på så många olika sätt. Testa och lek med mediet till en början. Det har skett en demokratisering av filmmediet och alla kan i princip filma med mobilen och enkelt klippa ihop materialet och lägga på filter. Det betyder ju inte att det blir bra filmer av det. Men det är en bra start. Vill man in i filmbranschen och arbeta professionellt och kommersiellt så är det en bra idé att gå en grundläggande filmutbildning eller börja praktisera på ett filmproduktionsbolag för att hitta sin roll. Till en början kanske man har en idé om att vilja regissera men sedan kanske man vill bli filmklippare eller ljudtekniker. Det går inte att veta innan man provat på alla roller.

Minka Jakerson

Minka Jakerson

Stillbild från

Stillbild från "Days of Hope" Regissör: Ditte Haarløv Johnsen / Fotograf: Minka Jakerson

Stillbild från

Stillbild från "Pojktanten" Regissör: Ester-Martin Bergsmark / Fotograf: Minka Jakerson

Stillbild från

Stillbild från "The Yearning Room" Regissör: Minka Jakerson / Fotograf: Sophia Olsson

Stillbild från

Stillbild från "The Yearning Room" Regissör: Minka Jakerson / Fotograf: Sophia Olsson

Vill du se Minkas egna kortfilm The Yearning Room så hittar du den här!


Om du blir inspirerad och funderar på att börja skapa film men är osäker på hur man ska gå tillväga så kan Filmplats vara ett bra ställe att börja på. Vi anordnar workshops på sex orter runt om i Västra Götaland där du som är ung och intresserad av film har möjlighet att förverkliga dina kreativa idéer. Läs mer och hitta din filmplats här!

Taggar: Filmplats