Web
Analytics

Grattis till de sex vinnarna i Filmplats filmtävling!

Filmplats är ett Arvsfondenprojekt som drivs av Kulturungdom och som är för unga mellan 13-25 år som får möjlighet att skapa film och reflektera kring mänskliga rättigheter. Vi har Filmplatser på 7 olika orter i Västra Götaland. I förra veckan hade vi premiär för ungdomarnas filmer i en digital filmfestival och filmtävling. Stort grattis till de sex vinnarna i tävlingen. Om viruset tillåter hoppas vi kunna ha en vanlig premiär på biograf till hösten.

Pris för Bästa gestaltning av temat (Rättvisa & lika villkor) - "Mitt liv"
Av Sofia Hult, Filmplats Borås

“Allas lika värde och att få leva på lika villkor är en självklar mänsklig rättighet, eller som filmskaparen själv säger; alla har ju sitt sätt att leva. Filmen gör denna tes till en självklarhet, den har inslag av både humor och kärlek, man blir glad helt enkelt. Ett stort grattis till dig Sofia! Fortsätt att skapa konst och fortsätt att bjuda på dig själv som du säger i filmen. Tack än en gång för en bra och viktig film som gör skillnad.”

Text om filmen: Berättar kort om mina funktionsvariationer och om LSS-boendet jag bor på.

Pris för Bästa ljud - "F för Respekt"
Av Isac Fridlund, Filmplats Åmål
”Med enkelt men effektivt berättande är temat (Rättvisa & lika villkor) hela tiden närvarande och glödhett. Filmskaparen behärskar skickligt den svåra konsten att balansera ljudet mellan Voice-overn och musiken. Förändringen i ljudbild mellan de olika sekvenserna förstärker också känslan att sexuella trakasserier tyvärr händer överallt och hela tiden. De medverkande berättar med intensitet och ärlighet i en mycket viktig och film som gör en riktigt förbannad.”

Text om filmen: Alla har olika historier om respekt, förväntan, lika villkor och jämställdhet. Här är några av de historierna.

Pris för Bästa filmiska gestaltning - "Mörkret"
Av Amanda Lantz, Filmplats Borås

"Grymt jobbat! Här finns den Bästa filmiska gestaltningen. Du har lyckats fånga det där. Ge aldrig upp. Även om det är tufft och du möter motgångar så tro på dig själv och fortsätt att sikta framåt, jobba vidare. Ett stort grattis & lycka till Amanda!"

Text om filmen: Funderingar om att inte ha motivation till att skapa.

Pris för Bästa klippning - "Det du inte ser"
Av Elin Landgren
”Genom en annorlunda och kreativ berättarstil som inte följer någon traditionell struktur, skapar filmaren ett nytt sätt att berätta som är både lekfullt och poetiskt. Med en bra blandning av video, stillbilder, ljud och narration, skildrar skaparen vardagsorättvisor som man ibland inte lägger märke till men som man nu kanske kommer att göra.”

Text om filmen: Distraktioner i vardagen gör att vi missar saker, missar MÄNNISKOR. Du sitter på en plats som en annan människa behöver mer än vad du gör.

Filmplats Hedersomnämnande - "Normal på mitt sätt"
Av Zakariye Jama, Filmplats Göteborg Angered

"För att både ha lyckats med en intressant gestaltning och för att ha fångat temat på ett gripande sätt. Stort grattis Alexander!"

Text om filmen:  Denna film handlar om min kompis när han blev orättvist behandlad.

Filmplats Hedersomnämnande - "Kontaktpersonen"
Av Alexander Öst, Filmplats Stenungsund
"För att både ha lyckats med en intressant gestaltning och för att ha fångat temat på ett gripande sätt. Stort grattis Zakariye!" 

Text om filmen: Om att vara funktionsnedsatt och ha utvecklingsstörning och vara normal på det sättet.

Taggar: Filmplats