Web
Analytics

Möt Christoffer Tönnäng - K-vloggare #4

Höstens filmsatsning, K-vloggen rullar vidare på fredag med filmaren Christoffer Tönnäng som vi kommer att få följa i tre nerslag under arbetet med en pilot för webbserien Svart blod. KulturUngdoms K-vlogg är en gäst-vlogg där temat för hösten är förändring/rörelse, vad rör på sig, varthän och varför, vad vill du ska vara annorlunda? Stort som smått.

Berätta vem du är och om din erfarenhet inom film.
Christoffer Tönnäng heter jag, är 27 år och bor i Trollhättan. Filmintresset har funnits hos mig sen jag föddes. När jag var 12 år såg jag "Fredagen den 13:e" för första gången. Efter jag såg den bestämde jag mig för att jag ville jobba med film. Som 15-åring fick jag en handkamera i present och började producera mina första kortfilmer. Efter både gymnaise- och högskoleutbildning inom media startade jag mitt förtag Lect Production 2012. Sedan dess är jag främst verksam inom kortfilm, musikvideos, informations-/reklamfilm samt dokumentärfilm.

I mitt filmskapande jobbar jag alltid utifrån min känsla i det projektet som ska göras. Oavsett om det är en kortfilm eller en informationsfilm vill jag försöka beröra med hjälp av filmen. Jag är fortfarande i en utvecklingsprocess och vill hela tiden försöka skapa nya vägar för att nå ut med filmmediet för att kunna beröra eller påverka.

Berätta lite kort om projektet Svart Blod.
Projektet Svart Blod tog sin start våren 2017 då jag, tillsammans med en annan, skulle skapa ett gäng komiska sketchfilmer till Youtube. Under manusprocessen fick jag upp en bild i huvudet där en person stod på en tågstation och väntade på någon. Jag kände själv att det inte fanns någon humor i den bilden och utifrån det skapade jag ett gäng karaktärer som resulterade i sju avsnitt. Jag bestämde mig redan från början att jag ville göra serien i ett kortfilmsformat då det kändes som ett bra format för berättandet.

Titeln uppkom då Svart Blod är ett thriller/drama och det blev också en symbol för de mörka/förflutna som finns i karaktärerna. Jag satt på mitt kontor och skrev under några veckor. Sen tog det mer än ett år, då jag haft fullt upp med filmjobb (samt vanligt jobb) och våren/sommaren 2018 har jag jobbat med manuskorrigering, casting samt planering inför inspelningarna som skedde mellan september-oktober månad.

Du ska ju skapa en pilot för en webserie - hur tänker du få ihop finansieringen för hela serien?
Det ska bli spännande att få påbörja den här processen. Jag har varit i kontakt med lite olika personer för att få hjälp kring hur man söker pengar. Drömmen hade varit om man hade fått något bolag som hade velat producera serien. Men sen ser jag också möjligheten till att putta in lite pengar själv, söka bidrag/stipendier ifrån olika ställen och sen får vi se hur långt det räcker. Anledning till att jag valde att göra en pilot till Svart Blod var för att kunna visa upp vad det är som jag vill berätta. Just nu ligger väldigt mycket fokus kring efterarbetets olika faser. Först efter årsskiftet kommer jag påbörja nästa steg som är att söka pengar till den här produktionen och sen får vi se hur den processen kommer gå till mer praktiskt. Jag har idéer och tankar kring att bygga upp ett koncept kring det här projektet, men jag vill känna efter lite först innan jag tar nästa steg.

Hur kan man ta del av webserien sedan?
I och med att jag inte vet vad vi får för möjligheter med det här kan jag tyvärr inte svara på den frågan. Men jag har hela tiden tänkt att det ska ut på webben. Men var/hur/när får framtiden avgöra.

Kan man se andra verk av dig någonstans?
Jag har en Youtube-kanal (Lect Production) som samlingssida. Det finns även att tillgå via www.lectproduction.se och vill man ha mer konkreta uppdateringar kring de olika projekt som jag jobbar med är det främst Instagram och Facebook som gäller.

Vilken är din favoritfilm? Favoritserie? Favoritwebserie?
Jag känner mig ganska tråkig när man listar några av favoriterna så t.ex."A Clockwork Orange" (1971), "Jaws" (1975), "Star Wars" (1977), "Friday the 13th" (1980) och "Terminator 2" (1991). Men den film som kommer på förstaplatsen är Alfred Hitchcock's "Psycho" (1960). Hichcock är en stor inspirationskälla för mig.

När det kommer till serier tittar jag väldigt lite på det. Främst då jag jobbar extremt mycket hela tiden och känner mer avkoppling att kolla på en film. Men den senaste serien som jag verkligen fastnade för var "Bron". Tycker hela serien är helt fantastisk på alla plan.

Håll koll här på hemsidan på fredag för att se Christoffers första bidrag till KulturUngdoms K-vlogg. Är du själv intresserad av att spela in en video så kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Skriv en kort text om dig själv, bifoga ditt CV samt några ord om vad du skulle berätta om, om du fick chansen.Följ Lect Production:
Youtube-kanal 
Instagram 
Facebook

 

 

Taggar: K-vlogg