Web
Analytics

AVTRYCK | RESIDENS: HEMMA

ELLINOR KÄRNESTAM

Glasbitar i Gamlestaden – en fråga om gentrifiering

En process, ett undersökande och en början

Residens: hemma är ett residens om konst och påverkan utifrån platsen "hemma", där åtta deltagande konstnärer under Avtrycks residens kommer att presentera sina processer och/eller verk. Ta del av åtta spännande verk som kommer publiceras fram tills midsommar.

Om Ellinor

Jag är från början från Stockholm, men bor sedan tre år tillbaka i Göteborg efter att ha varit bosatt i bland annat Berlin, London och Vargön. Jag har tidigare läst konst på Gerlesborgsskolan och inriktning animation på Hyper Island. Parallellt med mina egna konstprojekt jobbar jag just nu på en större filmproduktion inom animerad barnfilm. 

Jag gillar att utforska världen, resa och upptäcka stort och smått. Bland det bästa jag vet är otippade möten med nya människor.Under recidensperioden har jag utgått från Gamlestaden som plats, det är där jag bor och det är där jag spenderar en stor del av mitt liv nu under coronatider. Det finns ett berg bredvid mitt hem som jag ofta går till. På berget har jag hittat mängder av krossat glas. Det är glas från gamla ölflaskor.

Det fick mig att tänka på gentrifieringsprocessen som just nu pågår i Gamlestaden. Vem tillhörde ölflaskan innan den gick sönder? Glasbitarna från ölflaskorna är som restprodukter från människor som samhället blundar för.

Vad händer med de mest utsatta i området när en gentrifieringsprocess pågår? Kommer de att finnas kvar här om tio år? Kommer spåren av dem finnas kvar här om tio år?


Ljuden är inspelade från olika platser i Gamlestaden och speglar utvecklingen och gentrifieringen som byggs upp framför oss.I min process har jag försökt utforska ett, för mig nytt material. Jag har testat det gamla glaset till nya användningsområden. De inspelade ljudet är från när jag tvättade glaset och sedan hackade sönder det i mindre bitar.


I berget finns en glashytta. Under min process träffade jag Stieven, mannen bakom glashyttan. Jag ville ta det gamla glaset och smälta ner det på nytt och på så sätt laga de trasiga bitarna och ge glaset ett nytt liv. De var dock svårt att genomföra i nuläget men jag hoppas på en fortsättning.