Web
Analytics

AVTRYCK | RESIDENS: HEMMA

ELISABETH EK

En stol saknar sin skog / En skog saknar sitt träd

Residens: hemma är ett residens om konst och påverkan utifrån platsen "hemma", där åtta deltagande konstnärer under Avtrycks residens kommer att presentera sina processer och/eller verk. Ta del av åtta spännande verk som kommer publiceras fram tills midsommar.

Om Elisabeth

Elisabeth Ek är verksam som arkitekt och konstnär i Göteborg. Hon arbetar ofta med keramik och bildkonst, och skildrar gärna svårfångade ögonblick och komiska fenomen i vardagen.

www.instagram.com/ekverket
En stol saknar sin skog

/ En skog saknar sitt träd.


Under detta residens har jag undersökt relationen mellan människans och trädets hem. Människor är precis som många djur hemmaskapare, vi bor in oss och skapar en känsla av ordning i kaoset. En stol är ett hemtrevligt inslag för oss, och innebär samtidigt bortaplan för stolen.

Jag har funderat kring hur människan ofta ser sig själv som subjektet i naturen – att allt annat levande ses som resurser, som objekt vi kan hantera som vi vill. Det händer nu att olika naturfenomen som sjöar, floder och skogar ges rättigheter som juridiska personer eller subjekt. Vad vill skogen? Vad har den för intressen? Det perspektivskiftet gör mig rörd. Förhoppningsvis kan vi vända utvecklingen och ta hand om den lilla del urskog som finns kvar.

Det här är en berättelse om stolen som saknar sin skog, och skogen som saknar sitt träd.

En skog saknar sitt träd. Täcke i sammet, 140x90cm.
Process

Det här är första gången jag jobbar textilt! Både utmanande och belönande - det textila uttrycket tycker jag gav en gosig och hemtrevlig känsla till verket.

En stol saknar sin skog.