Tidigare År

musikdirekt

Årets Regionfinal i hamn

Tack alla ni 16 akter som stod på scenen på Brewhouse i Göteborg 21 april! Ojojoj, så bra.

Det blev Neverblue från Flodatrakten, Olle Torstensson från Göteborg och Viggo från Borås som fick biljetter till Riksfestivalen i Jönköping. Juryn hade mycket att diskutera men blev till slut eniga om detta beslut. Vi gratulerar så mycket och ser fram emot goda dagar och kvällar på Spira!

Men fler priser delades ut: Coffeebreakers från Vänersborg får spela på Krokstrandsfestivalen i Strömstads kommun i sommar och de hårt rockande Browsing Collection får ett turnéstöd av KulturUngdom. Dessutom fick gitarrhjälten Salomon Jakobsson årets stipendium ur Roger Magnussons minnesfond.

TACK ALLA SOM DELTAGIT I ÅR, TACK KÄRA UNGA ARRANGÖRER SOM JOBBAT!
TACK TEKNIKERCREWET! TACK EMMA KNYCKARE OCH ERIK LUNDIN SOM KONFAT, TACK JURYERNA OCH WORKSHOPLEDARNA FINN BJÖRNULFSSON OCH TERJE DALENE!
OCH TACK TILL TROLLHÄTTAN, TIBRO OCH STENHUSET I GÖTEBORG SOM VI SAMARBETAT MED. OCH TILL PUBLIKEN, FÖRSTÅS!

Finalister:
Viggo, Tedflies, Olle Torstensson, Julia Roempke, Frozen Iller, Bad Trinity, Salomon Jakobsson, Browsing Collection, Coffeebreakers, Repay, Raving Donna, Elias Aguirre Bolander, Lisen Jernqvist, Bangatan, Neverblue, A Dead Tree Doesn´t Talk.

Bilder från Musik Direkt finns i vår bildbank.
MuDi2012 insida
INTERVVJUER
Inför vårens deltävlingarna har vår praktiserande radiostudent Frida träffat ett gäng akter och du lyssnar på intervjuerna här.

Neverblue vinnare
Neverblue
olle vinnare
Olle Torstensson
viggo vinnare
Viggo
Stimpedie vinnare
Salomon Jakobsson
stipendie vinnare
Browsing Collection
CoffeB krokstrandvinnare
Coffeebreakers

mudi2011
Riksfestivalen i Eskilstuna - en solskenshistoria


Ni som följt bloggen om Riksfestivalen här på sidan vet hur vi hade det och vet att vi hade det väldigt bra! Solen lyste över Munktellområdet i Eskilstuna, där Riksfestivalen huserade och även över Fristadstorget där alla banden och solisterna spelade på dagarna. Om kvällarna drog vi oss in i Lokomotivet och njöt av Fredrik Zetterbergs suveräna ljusshow, Mats Anderssons fina ljud, konferencieren Carl Tillenius stilla humor och trolleritrick och, framförallt, av alla helt fantastiska musiker. Ojojoj.
Våra Bottlecap, Adam Shiervani och Vivid Recollection gjorde ett superbra jobb på scenerna och känner sig förhoppningsvis inte ett dugg molokna över att de inte fick några priser - det ska de inte göra i alla fall! Juryn måste ha haft ett elände att välja de tio av 26 akter som fick priser.
Malin och jag, Christine, är glada över att ha fått följa dem i Eskilstuna, det var ett nöje!
Vi hoppas få se dem och er alla som varit med i Musik Direkt i år, på scenerna igen snart.

Ni som har åldern inne - håll er beredda att anmäla er igen i höst!
Och vi hälsar The Coffeebreakers välkomna till Musik Direkt EQ-lägret i Halmstad i september.

Läs mer om vilka som fick priser på Riksfestivalen, på www.musikdirekt.com.


img_2442
Vivid Recollection

img_2514Bottlecap

img_2484
Algot

adam
Adam Shiervani

riksbanner_ny1
Elva pristagare i Musik Direkt – Sveriges största musiktävling!

Elva priser delades på lördagskvällen ut till de 25 finalisterna i Musik Direkt, Sveriges största musiktävling för ungdomar, när Riksfestivalen avslutades i Uddevalla.

Musik Direkts stora pris innebär i år att i sommar få åka till Trondheim och vara med i en internationell festival för unga band. Detta pris tilldelades i år bluestrion Factory Brains från Stockholm, vis- och mimgruppen Beatrice Aurore & the Make-Believe Mimers från Västernorrland och poprockbandet Le Maine från småländska Torsås.
Afrikapriset, att i sommar få åka och spela på Musik Direkts systerfestival Music Crossroads i Tanzania, gick till Naima Train, soloartisten Maria Nyström från Göteborg.


Pristagare från Västra Götaland:

Ett genommusikaliskt framträdande och ett säkert fotarbete. Ett färgstarkt och originellt vokalt uttryck. Det finns bara förstaklassbiljetter till denna musikaliska resa, en resa som vi gärna tar igen, och igen, och igen…Priset att representera Sverige vid Music Crossroads Interregional Festival i Dar es Salaam går till Naima Train, Göteborg.

Ett proffsigt och delikat samspel, starkt uttryck och med mod att gå sin egen väg. Tillsammans lyfter de mysfaktorn i lokalen till oanade höjder. Vad vore livet utan vänner? Supporting act-priset (förband till Svante Thuresson och Viktoria Tolstoy) går till Norbert och hans vänner, Kumla.

En stor röst och ett kreativt band. Alla kommer fram, alla backar upp och alla sätter prickarna. Här snackar vi riktigt hög temperatur. Priset att som en av två akter framträda vid Göteborgs kulturkalas går till Selsius, Alingsås/Göteborg.
md_gteborg_2703_266
The Naima Train
md_gteborg_2703_349
Selsius
md_gteborg_2703_172
December

lurarRegionfinal 2009 | Brew House, Göteborg
region_introFrån det att styltmannen Finn vinglade in bland publiken och konferencieren Robert borstade tänderna i juice till att diplomen delades ut till de lyckliga tre och grattiskramarna haglade till höger och vänster, så var stämningen på topp under årets Regionfinal på Brew House Göteborg. Trots strålande solsken var det många som valde att spendera kvällen inomhus i en lokal utan fönster. Men vem behöver solljus när man erbjuds sådana fantastiska och färgstarka scenshower?!Härmed har Musik Direkt gjort sitt i Västra Götalandsregionen för i år och vi på KulturUngdom tackar alla kommuner, arrangörsgrupper, jurymedlemmar, fotografer, tekniker, coacher, workshopledare och, framför allt, alla årets deltagare för ett myllrande, bubblande, spännande Musik Direkt 2009.region_zlatansmallNu återstår Riksfestivalen i Uppsala, 20-24 maj. Vår regionfinalsjury bestående av Anna Svensdotter Dimle, Johan Rejvén, SaraBeata Hagström, Anders Lagerfors och Marie Tarrach Bävholm beslutade i lördags att de tre akter som ska representera Västra Götaland i år är:Långfinger – "Säkert och avslappnat, tummen upp för Långfinger!"Science of Demise – “Rätt i ansiktet! Inga tveksamheter!"Tim Face Berlin - "Förmedlar känsla och själ och fängslar oss. Fantastiskt helhetsintryck!"Av de åtta finaldeltagarna valde också Göteborgs Kulturkalas ut en akt som får vara förband på en av deras stora scener under sommarens kalas. Deras val föll på Eldrupeed.region_curly louUnder kvällen delades även priserna Musik Direkt Ladies och Musik i Väst Live ut, dessa gick till Alice B respektive Zlatansmallband.Som avslutning bjöd Curly Lou på stämningsfulla toner tillsammans med en och annan tänkvärdhet och slutligen översköljdes vi av LURs energiska trummande och blåsande!Nu är det vår och grönt och det är bara att njuta. Jag önskar er en ljuvlig sommar och hoppas på att vi ses under Musik Direkt 2010 – som ju också kommer att avslutas med Riksfestival här i Västra Götaland, arrangerad av oss här på KulturUngdom. Ses då!
Det var banden Långfinger, Tim Face Berlin och Science of Demise som vann regionfinalen och fick representera Västra Götaland under Riksfestivalen i Uppsala. Två av dem vann dessutom priser där: Långfinger fick åka och spela i Berlin och Science of Demise fick spela på Arvikafestivalen.
region_tim face berlin
Tim Face Berlin

region_langfinger
Långfinger
region_science of demise
Science of Demiseregion_eldrupeed
Eldrupeed
region_alice b
Alice B
region_lur
LUR


Musik Direkt 2008

2008_peoplefrompascalDet var med en varm, pirrande känsla i magen vi tog emot våra gäster på röda mattan, med levande ljus och Dj Lotta-Karin i foajén. Är det final så är det final!

Strax efter 18:00 intog konferencier Robert Larsson scenen och presenterade kvällens första akt: Rockringsballerinan Martin Nurmi. Dansande, snurrande på sina rockringar inledde han och pianisten Leo Berger Regionfinalen 2008 på ett alldeles utmärkt sätt. Sedan var det dags för kvällens stjärnor att börja kampen…

Vi dansade lika mycket som vi alltid gör när People from Pascal spelar, vi blev som vanligt helt nermejade av Decembers helt oslagbara röj, Víla bjöd på en täthet och intimitet i musiken som man bara alltid vill höra, Dorena hypnotiserade oss ännu en gång i 10 minuter, Eldrupeed smittade oss med lekfullhet och spelglädje, Destination hittade in i våra hjärtan, Dearest Blake var pur energi och Butterfly Imp var exakt lika självklara som de alltid är! TACK kära regionfinalister för att ni var så grymma i lördags!!! Ni är så bra.
Till Riksfestivalen gick People From Pascal, Dorena och Dearest Blake.
2008_plansch

2008_dorena

2008_dearestblakeMusik Direkt 2007

2007_kidgalahadAlla våra tre grupper: Trio Hybris, Petter & Linnéa och Kid Galahad gjorde fantastiska spelningar på Riksfestivalen i Karlskrona. Som var ett otroligt bra arrangemang, heja Musik i Blekinge och Rikskonserter!

Och minsann gick inte Kid Galahad från Kinna och fick vinnarturnépriset! De får dra på Norrlandsturné i höst tillsammans med Mad Artwork från Uppland och Ale & Elna från Skåne. Petter & Linnéa fick singer/songwriterpriset som består av spelning på Visfestivalen i Falkenberg och på Kulturfestivalen i Stockholm i sommar. Totalt deltog 24 akter på Riks, från hela Sverige. Tio belönades med priser, varav två från Västra Götaland, alltså! Vi säger GRATTIS och jublar!
2007_petterlinnea


2007_triohybris


Musik Direkt 2006

2006_taikes_En kall men rolig Riksfestival blev det! 24 maj rullade bussen med Middlesex, Marionette, Taikes och fjolårsvinnarna Vacatierra mot Oskarshamn och sen var det Gotlandsfärja i styv kuling över till Visby och Kneippbyn, där det hela gick av stapeln. Inpackade i filtar njöt publiken av 23 grupper och solister på den maffiga scenen under torsdagen och fredagen och på lördan var det galafinal, där pristagarna ropades upp och fick spela en låt var.

Västgrupperna var strålande, men de andra var grymma också, så några priser blev det inte till våra hjältar i år. Förutom framträdandet på gigantscenen spelade Middlesex, Taikes och Marionette även mitt i Visby på fredagen och lördagen och dessutom på nattjammen, som avslutade alla kvällarna. En trött gäng for hemåt med många minnen i bagaget…
2006_marionette

2006_middlesex


Musik Direkt 2005

2005_vacatierraInte direkt överraskande var kvalitén på finalens medverkande band skyhög, och det tog emot att lämna några akter utan pris... Stämningen var tät när juryns ordförande läste upp vinnar- motiveringarna.

Först hade vi ett nyinsatt pris, som delades ut av Musik i Halland, och gick till Sound of Experiment och Snorting Maradonas. Tillsammans med en afrikansk gästgrupp fick dessa spela i Halland vid 2 tillfällen.
Och till riksfinalen i Östersund åkte: Vacatierra, One Way Road och Christoffer Johansson, årets vinnare i väst.
2005_onewayroad

2005_christoffer


Musik Direkt 2004

2004_deusexmachinaRiksfestival genomfördes under Kristi Himmelsfärdshelgen i Halmstad där 22 artister och grupper från hela landet var på plats. KulturUngdoms tre representanter Lex Maria, Chasing Me Blind och Deus Ex Machina skötte sig med den äran.

De som fick priser efter själva tävlingen fick hoppa upp på scenen och spela ytterligare en låt, och tio lyckliga gjorde det, bland annat Deus Ex Machina, från Göteborg.
Gruppen tog hem Rockpriset, som innebar att de spelade på Sundsvalls Gatufest och Tivolirocken i Kristianstad senare samma år.
2004_chasingmeblind

2004_lexmaria


Musik Direkt 2003

2003_neverstoreRiksfestivalen 2003 gick i Hässleholm den 29-31 maj 2003.  Västra Götalands län gjorde mycket bra ifrån och Tristan grep som vanligt tag i alla med enorm närvaro och stort allvar, vilket räckte hela vägen till Vispriset och Urkultsfestivalen i Norrland. Ska'L Man, sin vana trogen, ryckte med sig publiken med sin välbalanserade blandning av allvar och tokighet. Detta gav dem ett turnépris som kommer att föra dem runt i Halland ihop med Musik i Halland. Neverstore gjorde också de ett riktigt bra framträdande men nådde inte ända fram, dock tog man på länsfinalen hem Westgothapriset, där de senare gjorde ett energiladdat framträdande.

2003_skalman

2003_tristan


Musik Direkt 2002

2002_solarsystem

Riksfestivalen gick i Motala den 9-11 maj 2002. Klassen på akterna var imponerande hög och banden från VG tog hem fina priser i riksfinalen.

Att man inte behöver komma från förorter som Rosengård, Hammarkullen eller Rinkeby för få det att svänga fett bevisades av Solar System från Alingsås. Gruppen tog hem Afrikapriset och en resa till Dar Es Salaam, Tanzania och den internationella Music Crossroadsfinalen bokades. Bless sjöng sig raka vägen till Stora Turnépriset och åkte på en veckas klubbturné under hösten. Bad Rubbish öste hårt nog för Music Live Belgien-priset och spelade på Musik Live-festivalen i Liège i Belgien den 1:a juni.

2002_bless

2002_badrubbish

           | 
LOGGA IN - BLI MEDLEM